Barkod Etiket Nedir? Ve Yapışkan Etiket Nedir?

Etiket

Barkod Etiket Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Barkod etiketler, bildiğiniz üzere alışveriş mağazalarda veya satın almak istediğiniz herhangi bir ürünün arkasında bulunan garip görünen bir etikettir. Çoğumuz marketlerde alışveriş yaparken bu barkod içeren etiketlere bakmayız bile. Ancak teknolojinin ilerlemesiyle bu barkodların yeri oldukça sağlamdır. Çünkü barkodlar olmasaydı barkod okuyucular olmazdı. Elektronik ortamda alışverişlerde hız kazanmamız mümkün olmamızdı.

Bütün ürünlerin bilgilerini veya fiyatlarını ezbere bilecek değiliz ya. Siz bütün ürünlerin bilgilerini ezber yapamazsınız çünkü bunun kadar saçma ve zahmetli bir iş yok değil mi? O yüzden teknolojinin gelişmesiyle bu tür sorunlar hiç yaşanmadan ortadan kalkmış oldu. Barkod okuyucular sayesinde barkodları okutarak ürünün tüm bilgilerini detayı kadar her şeyi yazar. Böylelikle mağazalar hız kazanmış olur. Bu barkod etiketleri kendi içlerinde ikiye ayrılır bunlardan birisi kağıt etiketlerdir. Bu etiketler plastik etiketlere göre daha kısa ömürlüdür. Bildiğiniz gibi bir kağıt doğada 3 ayda yok olurken, Plastik ise 1000 yıla yakın gibi bir süre ile çok dayanıklıdır. Isı veya su gibi dış etkenlerden etkilenirler. Tüm bunların dışında barkod etiketler direkt termal ve termal transfer olarak ikiye ayrılır. Direkt termal yönteminde ribon gerekir. Ancak termal transfer yönteminde ribon gerekmez.

Termal etiketler aşırı ısıya tutulduğunda kararırlar. Bunun için sadece ısıya tutulması yeterlidir. Kağıt bazlı etiketler kendi aralarında 12’ye ayrılır. Kuşe, vellum veya floresan bunlardan bazılarıdır. Plastik bazlı etiketler ise kendi aralarında 11’e ayrılır. Opak PP, Silvermat veya şeffaf bunlardan bazılarıdır.

Yapışkan Etiket Nedir? 

Adı üstünde yapışma özelliğine sahiptir. Bu etiketin ham maddesi %90 akriliktir. Yapıştırıldıktan sonra adeta yapışan bölgeye sımsıkı tutunur. Orayı bırakmak istemez. Sökülmek istendiğinde ise adeta naif bir şekilde zorluk çıkarmadan sökülmektedir. Anında yapışan ve adeta yapıştığı bölgeyle bütünleşen bir yapısı vardır. Bu tür yapışma özelliği Hotmelt etiketlerde olur. Hotmelt etiketlerinde çok sıkı bütünleştiği için çıkarırken parçalanmaktadır.

Sökme işlemi hiç kolay değildir. Nonperm etiketlerde ise oldukça kaliteli bir etikettir. Ne kadar çok yapıştırırsanız yapıştırın işlevini hiç kaybetmez ve her yapıştırıldığında aynı gücü uygular. Sökme işlemi oldukça kolaydır. Zorluk çıkarmaz. Çıkardığınız takdirde ise  farklı zaman dilimlerinde aynı işlev ile yapıştırmanız mümkündür. Bu sebep ile oldukça kullanışlı bir etikettir. Deep Freeze etiketlere soğuklara karşı kullanılan bir etikettir. Soğuk depolarda veya derecesi az olan her yerde kullanılır. Soğuktan dolayı yapışma özelliğini hiç bir şekilde kaybetmez. Eğer bir dükkan açmayı düşünüyorsanız barkod etiket seçimini dikkatli yapmanız gerekmektedir. Eğer hediyelik eşya üzerine bir dükkan açmayı düşünüyorsanız nonperm barkod etiketi kullanabilirsiniz.

Sürekli tak çıkar yapacağınızdan dolayı farklı cinste ama aynı zamanda ürünleriniz değişse dahi farklı ürünlerde etiketleri kullanabilirsiniz. Bunun için doğru seçimi yapın. Bunu belirlediğiniz zaman barkod etiketinizin boyutunu belirleyin. Ve gerekli firmaya ölçüleri verin. Basklı veya baskısız seçenekleri ile ilgili firmaya gönderin. Ve etiketleri teslim aldıktan sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.

Etiketlerin Çeşitleri Nelerdir?

Kağıt etiketler bunlardır.

Kuşe Kağıt : Kuşe kağıt parlak veya mat olur. Özel üretilir. Fotoğraf kağıdı olarak halk arasında söylenir. Pürüzsüz bir yüzeye sahiptir.

Vellum Kağıt : Mat bir yüzeye sahiptir. Kuşe kağıt ile aynıdır. Ancak vellum etiketlerin yüzeyi pürüzsüz bir yapıya sahip değildir. Pütürlü bir yüzeye sahiptir. Daha uzun ömürlüdür.

Lazer Kağıt : Belirli desenlerde olur. İlave malzemeye ihtiyaç yoktur. Kağıdın zemine tutunma özelliği bulunmaktadır.

            Eko Termal : Üstünde koruyucu bir katman yoktur. Baskı almak için Direk termal yöntemiyle ribon kullanımı gerekmektedir. Dış etkenlerden etkilenerek hemen kararır. Dolayısı ile sıcak olan yerlerde kullanılmaz.

            Lamine Termal : Ribona gerek duymaz. 12 aya kadar ömrü bulunmaktadır. Hastaneler veya tekstil yerleri için uygundur. Baskılı ve baskısız olmak üzere ikiye ayrılır.

            Dipfriz Termal : Soğuğa karşı yapılmıştır. Çok dayanıklıdır. Soğuk depolarda kullanılır. Örneğin restoran sektöründe olabilir.

            Floresan : Bu kağıt türü yırtılabilir. Ve oldukça dayanıksızdır. 5 farklı rengi bulunur. Wax ribon kullanılarak baskı alınma özelliği vardır.

Plastik etiketler ise şunlardır.

            Opak PP: Oldukça serttir. Dış etkenlere karşı dayanıklıdır. Kolay bir şekilde yırtılmaz ve çoğu ortamda kullanıma uygundur.

            Silver Mat: Sıcak ve soğuğa aynı anda dayanabilir. Özel yapışkanı bulunur. Mat ve parlak olmak üzere gri renktedir. Teknolojik yerlerde kullanılır. Demirbaş etiketi olarak geçer.

            Mat PP: Mat PP, adı üstünde mat bir özelliği vardır. Sudan veya dış etkenlerden kolay kolay etkilenmezler. Üzeri mat olduğu için barkod okuyucularda daha iyi okunur. Dayanıklı bir etikettir.

            Şeffaf: Adı üstünde şeffaf bir özelliğe sahiptir. Altı ve üstü görünür. Kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılır. Resin ribon ile baskı alınır. Suya veya ısıya dayanıklıdır.

            Void: Üstü parlaktır. Ve oldukça sert bir yapıya sahiptir. Esnek değildir. Kolay  yırtılmaz ve dış etkenlere karşı dayanıklıdır. Teknolojik cihazların satışını yapan yerlerde kullanılır. Nem, ısı veya ışığa karşı oldukça dayanıklıdır.